Shorinji-ryu Renshinkan Karatedo

29.11.1919 – 31.05.2000

Tyylisuunnan perusti vuonna 1955 Soke Isamu Tamotsu, 10. dan Hanshi. Hän aloitti judon harrastuksen nuorena ja saavutti vyöarvon 3. dan. Hänen opettajanaan toimi tuolloin Tadao Nakahara. Poikavuosinaan Isamu Tamotsu joutui tappeluihin ja huomasi varsin nopeasti pärjäävänsä judolla mies miestä vastaan, mutta jos vastustajia olikin useampia, niin lopputulos ei enää ollutkaan välttämättä voittoisa.

13-vuotiaana hän aloitti Taiwanin Kempon harjoittelun Roshi Shin johdolla. Isamu Tamotsu jäi isättömäksi hyvin pienenä; hänen isänsä hukkui kovassa myrskyssä. Hänen äitinsä oli elätettävä kaksi pientä poikaa kutojan ammatilla ja tämä oli syy useisiin muuttoihin, mikä vaikutti puolestaan siihen, että hän sai vaikutteita monista eri budolajeista.

2. maailmansodan aikana hän oli kaksi vuotta pioneerina Kiinan Mantsuriassa. Tuona aikana hän sai vaikutteita kiinalaisesta kemposta, jossa hänen opettajanaan toimi O Shi Hei.

Sodan jälkeen Isamu Tamotsu palasi Kagoshimaan, jossa hän harjoitteli Daito-ryu ja Hakko-ryu -jujutsua sekä kenjutsua. 50-luvun alkupuolella hän sai idean karaten tyylisuunnan perustamisesta. Isamu Tamotsu halusi tyylisuuntaansa katat, joilla olisi mahdollisimman pitkä historia ja perinne. Tämän vuoksi hän matkusti Okinawan saarelle harjoittelemaan Zenryo Shimabukuron luokse, joka oli kuuluisan karatemestarin, Kyan Chotokun, oppilas. Isamu Tamotsu oppi tyylin katat Zenryo Shimabukurolta sekä Joen Nakazatolta. Joen Nakazato on ainoa elossa oleva mestari Kyan Chotokun oppilas. Hän opettaa, 92 vuoden iästään huolimatta, edelleen karatea dojollaan Okinawalla.

Aloitettuaan tyylisuunnan opettamisen Kagoshimassa Isamu Tamotsulla oli aluksi vain 5 oppilasta. Hänen poikansa Iwao Tamotsu muistelee, että aina harjoitusten jälkeen perhe kiersi tiskaamassa ravintoloissa saadakseen rahaa ruokaan. Isamu Tamotsun maine karateopettajana levisi kuitenkin nopeasti ympäri Japania ja hän sai paljon jäseniä myös muista tyylisuunnista. Isamu Tamotsu oli ensimmäinen karateopettaja, jonka Kiinan opetusministeriö kutsui opetus- ja näytösmatkalle Kiinaan.

Shorinji-ryu Renshinkanin harrastajia löytyy tätä nykyä mm. Yhdysvalloista, Filippiineiltä, Kiinasta, Taiwanista, Intiasta, Panamasta, Dominikaanisesta tasavallasta, Puerto Ricosta, Costa Ricasta, Mexicosta, Brasiliasta, Ruotsista, Venäjältä, Japanista ja Suomesta.

06.11.1948 – 29.11.2016

Soke Isamu Tamotsun kuollessa 31.5.2000, pelkästään Japanissa oli 1000 dojoa ja 350 000 oppilasta. Tyylisuunnan nykyinen pääopettaja ja perijä on Soke Iwao Tamotsu, 10. dan Hanshi. Hän aloitti karaten harjoittelun 3-vuotiaana ja oli isänsä oppilaana aina tämän kuolemaan saakka. Hän vastaa jokaisen jäsenmaan opetuksesta ja kiertää niissä säännöllisesti opettamassa karatea. Shorinji-ryu Renshinkanin harrastajia on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti n. 500 000.

Karate oli Soke Iwao Tamotsulle elämäntapa. Jo lapsesta asti hän oli ollut niin sanotun ”perhetyylin” päämies. Miltei kaikki karatetyylit ovat olleet perhetyylejä, mutta vuosien saatossa valta on siirtynyt mestareiden lähioppilaille useimmiten perillisten puuttumisen vuoksi. Yleensä jatkaja on perheen vanhin poika.

 

Souke Yuzo Tamotsu 10 dan Hanshi

22.1.1956 –

Yuzo Tamotsu on syntynyt 22.1.1956 Tamotsun karateperheeseen lapsikatraan nuorimpana. Hän harjoitteli lapsuutensa isänsä Kaisho Isamu Tamotsun oppilaana aina vuoteen 2000 saakka, jolloin hänen isänsä menehtyi. Tämän jälkeen hän oli veljensä Ni Dai Soke Iwao Tamotsun oppilaana vuoteen 2016, jolloin Iwao Tamotsu menehtyi.

Yuzo Tamotsu on toiminut koko ikänsä karaten ammattiopettajana Kagoshimassa. Hän on kuulunut Shorinjiryu Renshinkanin opettajien kärkikaartiin Japanissa. Hän vaalii isänsä ja veljensä oppeja. Souke Yuzo Tamotsu johtaa tyylisuuntaa apunaan seitsemän henkilön hallitus, jonka puheenjohtajana toimii Hideo Masaki 9 dan Hanshi.